Fleksibel videreutdanning som styrker helsetjenesten

Tilbake til fremsiden
Kristin Vindalav Kristin Vindal|april 2, 2025

I en tid med stram kommuneøkonomi og nedskjæringer er det avgjørende å utnytte ressursene effektivt og fordele oppgavene mellom ulike yrkesgrupper i helsetjenesten. Helsepersonells kliniske vurderingskompetanse spiller en sentral rolle i å sikre kvaliteten på helsehjelpen som gis til eldre pasienter i våre kommuner.

Ny videreutdanning for helsefagarbeidere

Studiesenter Trøndelag sør, i samarbeid med Fagskolen Viken, tilbyr høsten 2025 en ny oppstart av studiet «Observasjon og vurderingskompetanse» med samlinger på Gauldal videregående skole på Støren. Denne videreutdanningen gir helsefagarbeidere spisskompetanse innen observasjon og vurdering for tidlig oppdagelse av funksjonssvikt og forverret helsetilstand hos pasienter.

Positive tilbakemeldinger fra første kull

Det første kullet med studenter fullfører til våren 2 år og 60 studiepoeng. Både studenter og arbeidsgivere melder om meget bra tilrettelegging og svært relevant faglig innhold. Faglærer Tabita Kopperud fra Fagskolen i Viken roser studentene.

– Det har vært et privilegium å undervise studentene på Støren. De er først og fremst utrolig flinke og kompetente fagarbeidere, samtidig som de er sultne på mer kunnskap og forståelse. Jeg opplever at de har funnet stor nyttigverdig i kunnskapen de har tilegnet seg, og at dette er noe de kan anvende i praksis og på den måten bidra til økt pasientsikkerhet.

Faglærer Tabita Kopperud Foto: Privat

Fleksibel og praktisk utdanning – tilrettelagt for travle liv

Studiet er designet for å gi helsefagarbeidere muligheten til å styrke sin kompetanse på en effektiv og fleksibel måte. Utdanningen er nettbasert med samlinger, noe som gjør det mulig å kombinere studier med jobb og familieliv.

Hege Vagnild er en av studentene som har gjennomført utdanningen samtidig som hun jobber 100% i Midtre Gauldal kommune og driver gård.

– Det har vært veldig relevant og lærerikt. Selvsagt har det til tider vært litt travelt, men det har gått over all forventning. Undervisningen er praktisk orientert, noe som gjør at jeg opplever stor nytte på min egen arbeidsplass, sier Vagnild.

Tabita Kopperud understreker at Fagskolen er opptatt av å legge til rette for at studentene kan kombinere familie, jobb og studier. Fra høsten vil det bli lagt opp til enda mer asynkron undervisning for å øke fleksibiliteten ytterligere.

Personlig utvikling og økt ansvar

Hege Dalsegg fra Røros er en annen student som fullfører til våren. Hun søkte på studiet for å utvikle seg i jobben og få mer ansvar. Sammen med sin nærmeste leder skal hun nå legge en plan for nye oppgaver på arbeidsplassen. Dalsegg anbefaler utdanningen på det varmeste og fremhever hvor mye hun har lært og de nye verktøyene hun har fått.

– Mange kvier seg for å starte på en høyere utdanning i voksen alder. Men med alderen får du også flere «knagger» å henge ting på, og det føler jeg gjør det enklere for meg å tilegne seg teoretisk kunnskap, sier Dalseg.

Hege Dalsegg Foto: Privat

Styrk helsetjenestene med kompetanseheving!

En helsefagarbeider med videreutdanning innen «Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten» kan bidra på et høyere nivå i pleie og omsorg av pasienter som mottar helsetjenester fra kommunehelsetjenesten. Dette bidrar til bedre medisinsk oppfølging og sikrer helhetlige, koordinerte og trygge tjenester.

Les mer om studiet her