Bachelor sykepleie
Søknadsfrist: 15. april (1. mars ved realkompetansevurdering)
Kurstype: Bachelor sykepleie
Studiepoeng: 180 studiepoeng fordelt på 4 år (75% studieprogresjon)
I regi av Studiesenteret i Trøndelag Sør, etableres det fra høsten -25 en 4-årig nett- og samlings basert sykepleierutdanning, i samarbeid med Nord universitet.
Har du en drøm om å bli sykepleier, men er forhindret fra å flytte og studere på heltid? Ved å gå deltid nett- og samlings basert er det lettere å kombinere med jobb og familieliv.
Som sykepleier vil du være tett på mennesker i livets viktige øyeblikk – ved fødsel og ved livets slutt.
Det nye studietilbudet har oppstart høsten 2025. Søknadsfristen er 1. mars for realkompetanse, og 15. april for generell studiekompetanse. Søknad på studiet vil skje via søknads portalen Samordna opptak som åpner for innsøking 1. februar.
Formålet med sykepleierutdanningen er å utdanne yrkesutøvere som er kvalifisert for å utføre sykepleie i alle ledd av helsetjenesten. Sykepleierutdanningen har som mål å utdanne selvstendige, ansvarsbevisste og reflekterte sykepleiere. Sykepleiere som er utdannet ved Nord universitet skal kjennetegnes som klinisk kompetente praktikere med sterkt sykepleie faglig identitet.
Bachelor i sykepleie er grunnlaget for å søke om autorisasjon som sykepleier.
Dette studiet, regional nett- og samlings basert sykepleie, gir en arbeidsmengde tilsvarende 75 % pr. år sammenlignet med heltidsstudiet i sykepleie. Studiet strekker seg over lenger tid, der man bruker 4 år istedenfor 3.
Studiet består av digitale forelesninger og fysiske samlinger med simulering og ferdighetstrening ved Orkdal sjukehus og Orkland videregående skole, avdeling Follo. Mellom samlingene studerer du på egenhånd etter oppsatte arbeidskrav.
Studiet har samme kvalitet- og vurderings krav som det 3-årige ordinære sykepleierstudiet, men setter kanskje enda større krav til selvdisiplin og planlegging da dette går over fire år og kan kombineres med andre gjøremål som jobb og familie.
Å ta sykepleierutdanning over 4 år er arbeidskrevende, og det anbefales å begrense jobbing ved siden av studiene. Man må også ta høyde for at man under praksisstudier – til sammen ca. 50 uker – har 100 % studie belastning.
Undervisningen skal i stor grad være digital, med unntak av fysisk samling i studentens første semester, og påfølgende samlinger som innebærer ferdighetstrening, simulerings øvelser og annen undervisning som er avhengig av en fysisk kontekst eller tilstedeværelse. Praksisperiodene gjennomføres på praksissteder som Nord universitet har samarbeidsavtaler med. Mer detaljert info vil komme etter hvert.
Som sykepleier kan du blant annet arbeide: i kommunene, på sykehus (offentlig/privat), i utlandet, innen offshore, i krigs- og katastrofeområder, på videregående skoler, høgskoler og universitet.
Utover kostnader til semesteravgift og pensumlitteratur, vil det kunne påregnes utgifter til ekstra bolig, reiseutgifter etc. i forbindelse med praksis. Studentene må disponere egen datamaskin.
Undervisningen skal i stor grad være digital, med unntak av fysisk samling i studentens førstesemester, og påfølgende samlinger som innebærer ferdighetstrening, simuleringsøvelser og annen undervisning som er avhengig av en fysisk kontekst eller tilstedeværelse. Praksisperiodene gjennomføres på praksissteder som Nord universitet har samarbeidsavtaler med.
Mer detaljer info kommer etter hvert
Det forventes at studenten etter fullført bachelorutdanning i sykepleie:
Kunnskaper
- Har bred kunnskap om menneskets grunnleggende behov, menneskekroppens anatomi og fysiologi og de vanligste sykdommer, symptomer, sykdomsforløp og behandling.
- Har bred kunnskap om sykepleierens funksjonsområder (helsefremming, forebygging, behandling, rehabilitering, lindring og palliasjon). (§4)
- Har kunnskap om digitale verktøy, E-læringsprogram og online tilgjengelig læringsmateriell. (§19)
- Kjenner til sykepleievitenskap og annen relevant helsevitenskap og det teoretiske grunnlaget for hvordan det vitenskapelige arbeidet er utviklet innen fagområdet. (§10)
- Kan oppdatere sin fagkunnskap både i teoretiske og i praktiske problemstillinger. (§10)
- Kjenner til verktøy og metoder for tjenesteutvikling og innovasjon. (§16)
- Har bred kunnskap om sentrale verdier og begreper i sykepleie, sykepleiens historiske utvikling og dens betydning for profesjons- og tjenesteutvikling. (§7)
- Har kunnskap om ledelse og organisering av helsetjenestene. (§13)
Ferdigheter
- Kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid i teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg. (§11)
- Kan anvende systematisk observasjon, vurdere, beslutte, iverksette og dokumentere hensiktsmessige sykepleietiltak i praksis, samt evaluere effekten og justere ved behov. (§5)
- Har kulturkompetanse til å vurdere, planlegge, gjennomføre og evaluere sykepleie i nasjonal og internasjonal kontekst (§5)
- Kan reflektere over egen faglig utøvelse av sykepleie til pasienter og pårørende og justere denne under veiledning. (§8)
- Kan finne og kritisk vurdere aktuell informasjon i fag- og forskningslitteratur for å belyse en sykepleiefaglig problemstilling. (§11)
- Kan beherske kartleggings-, vurderings-, dokumentasjons- og kommunikasjonsverktøy i sykepleieutøvelsen. (§14)
Generell kompetanse
- Har innsikt i sykepleiens yrkesetiske retningslinjer og faglige problemstillinger og kan håndtere ulike situasjoner med bakgrunn i disse. (§9)
- Kan planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver og prosjekter over tid, alene og i samarbeid med pasienter, pårørende, medstudenter og andre, og i tråd med etiske krav og retningslinjer. (§12)
- Kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig, og ved bruk av teknologi og digitale løsninger. (§12, 21)
- Kan planlegge og gjennomføre kommunikasjon og samhandlingsprosesser med andre faggrupper og gjennom tverrfaglig samarbeid bidra til utvikling av god sykepleiepraksis. (§9, 12)
- Kjenner til kvalitetsutfordringer som krever innovasjon og kan planlegge og gjennomføre tjenesteutvikling i samarbeid med pasienter og pårørende. (§18)
Opptakskrav:
Alle med generell studiekompetanse kan søke om plass. Tidligere karakterkrav i matematikk og norsk er tatt bort.
Du kan også søke uten generell studiekompetanse. Hvis du kan dokumentere nødvendig og relevant kompetanse gjennom erfaring i eksempelvis jobb, skole eller fritid og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Du kan lese om kravene til realkompetanse her: Krav til realkompetanse.
Du må ha registrert bostedsadresse i en av følgende kommuner: Melhus, Midtre Gauldal, Rennebu, Holtålen, Røros, Oppdal, Aure, Frøya, Heim, Hitra, Orkland, Rennebu, Rindal, Skaun, Surnadal, Ørland, Malvik, Tydal og Selbu.
Nord universitet henter inn informasjon fra Folkeregisteret om hvilken kommune søker er bosatt i.
Andre krav i løpet av studiet:
For adgang til praksis i studiet kreves politiattest for kommunale helse og omsorgstjenester og fullstendig utfylt skjema for tuberkulose- og MRSA-testing.
Søknadsprosess:
Du søker studieplass til desentralisert sykepleierutdanning gjennom Samordna opptak fra og med 1. februar 2025. Det er to viktige frister å merke seg: 1. mars for søknader basert på realkompetanse, og 15. april for de med generell studiekompetanse.
Du kan søke om støtte fra Lånekassen på lik linje med andre studier Lånekassen hjemmeside