Ressurser for inkludering i arbeid
Søknadsfrist: 15. juni 2025
Kurstype: Høyere utdanning NTNU
Studiepoeng: 15p
Er du klar for å ta din kunnskap om arbeidsinkludering, inklusjon og samhandling til neste nivå? Ønsker du å møte likesinnede fagfolk, utveksle erfaringer og utforske effektive verktøy og metoder for å styrke individers motstandskraft og fremme gode samarbeids- og utviklingsprosesser? Da er dette kurset perfekt for deg!
I samarbeid med NTNU tilbyr vi en desentralisert og fleksibel utdanning, skreddersydd for deltakere fra vår region. Med samlinger på vakre Røros fra høsten 2025, vil du få muligheten til å utvikle din kompetanse og refleksjonsevne, tilpasset din unike arbeidssituasjon.
Innhold
Kurset har et bredt perspektiv på arbeidsinkludering og mobilisering av arbeidsevne. Her vil du lære mer om hvordan man jobber med å styrke mennesker, relasjoner, mestringsfølelse og samhandling.
Kurset tar for seg teori og praktisk kunnskap rundt hvordan man kan jobbe relasjons- og systemorientert rundt den enkelte, og hvordan man kan lage god samhandling.
Kurset vektlegger i tillegg en systemisk forståelse av arbeidsinkludering og helse. Det tar for seg nyere måter å forstå psykiatriske diagnoser og psykisk strev som tar hensyn til ressurser og kontekst. Dette inkluderer hvordan helse og arbeid må sees i sammenheng med grunnleggende behov for å kunne bidra og ha betydning (mattering).
Kurset vil også ta opp nyere, relevant teori og empiri om betydningen av individuell og systemisk tilpasning og resiliens (motstandskraft) og gi anledning til å anvende dette lokalt i den enkeltes arbeidssituasjon.
Kurset inkluderer kunnskap om akademisk skriving og litteratursøk etter relevant litteratur.
Målgruppe:
Kurset er aktuelt for deg som jobber med arbeidsinkludering, arbeidstiltak, rehabilitering eller habilitering. Det vil være egnet for deg som jobber i arbeidsmarkedsbedrifter, NAV, oppfølgingstjenesten for skoler og andre velferdstjenester. Kurset er relevant både om du er i direkte kontakt med brukere eller jobber på ledelsesnivå.
Studiet er på masternivå, og vi krever derfor at du har bachelorgrad innen relevant fag som helse, sosial, samfunns- eller pedagogikk/utdanningsvitenskap eller arbeid og organisasjon. Ta kontakt om du er usikker på om din utdanning passer.
Dette er en desentralisert og fleksibel utdanning finansiert gjennom HK-Dir og NTNU som tilbys gratis.
I tillegg vil det kunne påregnes utgifter til reise og overnatting i forbindelse med samlinger.
Obligatoriske samlinger høsten 2025 og våren 2026
(Endringer kan forekomme)
- 1. samling: 10. – 12. september ved Studiesenter Trøndelag Sør på Røros (fysisk)
- 2. samling: 3. – 4. desember ved Studiesenter Trøndelag Sør på Røros (fysisk)
- 3. samling: 19. mars (digital med gruppearbeid), kl. 09.00-16.00 (digital)
- 4. samling: 5. og 6. mai ved Studiesenter Trøndelag Sør på Røros (fysisk)
Første samlingsdag i hver samling starter generelt kl. 10.00, de andre dagene kl. 09.00.
Særskilte krav til utstyr og dataverktøy
Undervisning på nett går via Teams. Deltakere må disponere egen datamaskin for litteratursøk og oppgaveskriving.
Eksamensbeskrivelse
Eksamen er en semesteroppgave som kan tilpasses i stor grad til det man jobber med og har interesse av. Dette forutsetter at oppgaven kan knyttes til relevant faglig litteratur og tema som tas opp på kurset. Vi ønsker at deltagerne skal få mulighet til å fordype seg i noe som er nyttig for egen arbeidssituasjon. Man kan skrive noe teoretisk, ta utgangspunkt i en case på arbeidsplass, eller gjøre en empirisk undersøkelse på egen arbeidsplass. Vurderingsform er bestått/ikke bestått og veiledning underveis er tilgjengelig.
Faglig innhold
Kurset gjennomgår relasjonell teori og systemkompetanse som er relevant for arbeidsinkludering og for praktisk arbeid med arbeidsinkludering. En systemisk forståelse av arbeidsinkludering betyr å desentralisere problemer og løsninger fra individet for å se på de sosiale, kulturelle og fysiske realiteter som påvirker individers muligheter for arbeidsinkludering. For at slikt arbeid skal kunne ha den tiltenkte effekt er samhandlings og systemisk kompetanse en forutsetning. I samsvar med det, vil kurset legge stor vekt på både kunnskap om og erfaringer med samhandlingsmodeller, fra individ til systemnivå. Hvordan man kan jobbe både med individuell tilpasning og helhetlige og systemiske tilnærminger vil vektlegges.
Kurset vil ta opp nyere, relevant teori og empiri om betydningen av individuell og systemisk tilpasning for effekt av arbeidsinkluderende intervensjoner og gi anledning til å anvende dette lokalt i den enkeltes arbeidssituasjon. Kurset har et bredt perspektiv og tar opp både arbeidsrettet rehabilitering og annen type rehabilitering som er relevant for arbeidsinkludering og intervensjoner for å mobilisere restarbeidsevne kan også bli tatt opp i kurset. Kurset vil også ta opp rammebetingelser og forutsetninger for at arbeidsinkluderende intervensjoner skal lykkes. Kurset vil vektlegge en bred tilnærming til arbeidsinkludering. Sentralt i teorigrunnlaget er en antagelse om at arbeidsinkludering også handler om myndiggjøring [empowerment], mestringstro, felleskapsfølelse, tilhørighet, og fremtidstro, samt hvordan arbeidsinkludering også innbefatter inkludering i lokalsamfunn og storsamfunnet. Det vil legges særlig vekt på enkeltindividers, lokalsamfunns og systemers ressurser i slikt arbeid.
Kunnskaper
Studentene skal få:
- Kunnskap om relevant teori og empiri innenfor arbeidsinkludering/ arbeidsrettede tiltak.
- Kunnskap om de viktigste arbeidsmetoder og intervensjoner som anvendes i praksisfeltet med spesiell vekt på norske forhold.
- Kunnskap om praktiske erfaringer og «best practice» innenfor metoder for arbeidsinkludering/ arbeidsrettede tiltak.
- Kunnskap om metoder for å vurdere kvaliteten i evaluering av intervensjoner.
- Kunnskap om samfunnsmessige og politiske rammebetingelser og betydningen av det sosiopolitiske miljø for vellykket inkludering.
- Avansert kunnskap innen relasjons og samhandlingskompetanse samt ressursstyrkende arbeid med individ i arbeidsrettede tiltak eller rehabilitering.
- Kunnskap om viktigheten av holdninger, menneskesyn og stigma i hjelpesystemet.
Ferdigheter
Studentene skal kunne:
- Analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor fagområdet og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning knyttet til relasjons-og samhandlingskompetanse samt ressursstyrkende arbeid.
- Bruke relevante metoder for faglig utviklingsarbeid på en selvstendig måte. De skal kunne gjennomføre et selvstendig, avgrenset utviklingsprosjekt under veiledning.
- Analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer knyttet til eget arbeid.
- Analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder (offentlige utredninger, internasjonal og nasjonal forskning, media) og anvende disse i faglige resonnementer og drøftinger.
Kompetanse
Studentene skal kunne:
- Analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger og anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter i sitt arbeid.
- Formidle omfattende selvstendig arbeid og beherske relasjons, samhandlings og ressursstyrkende arbeid i sitt arbeid.
- Kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten og de skal kunne bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser i sitt arbeid.
- Reflektere over egen praksis og bruke nye verktøy i et utviklingsprosjekt og en semesteroppgave som tar opp en eller flere relevante problemstillinger i sitt arbeid.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, seminarer og gruppearbeid med vekt på kritisk refleksjon over egen og andres praksis, intervensjonsmetoder og evalueringsformer.
Mer om vurdering
Semesteroppgave
- Semesteroppgaven skrives fortrinnsvis i samarbeid med egen arbeidsplass og basert på data som enten samles inn i forbindelse med arbeidet eller som alt er tilgjengelig hos egen arbeidsgiver.
- Semesteroppgaven skal gi spesialisering innenfor studentens nåværende arbeidsfelt.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Etter- og videreutdanning ved Institutt for psykologi (IPSEVU)
Etter- og videreutdanning ved Institutt for psykologi på masternivå (IPSEVUM)
Forkunnskapskrav
Bachelor i helse, sosial, samfunns- eller pedagogikk/utdanningsvitenskap, eller andre bachelorgrader som er relevante (for eksempel bakgrunn i administrasjon).
Opptakskrav:
Bachelor i helse, sosial, samfunns- eller pedagogikk/utdanningsvitenskap, eller andre bachelorgrader som er relevante (for eksempel bakgrunn i administrasjon).
Kvalifiserte søkere rangeres etter «først til mølla»-prinsippet.
Kontakt for spørsmål om opptak og opptakskrav:
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no
Telefon: 73 59 77 01