Ressurser for inkludering i arbeid

Søknadsfrist: Oppstart høsten -25. Mer info om søknadsfrist og innsøking kommer snart
Kurstype: Høyere utdanning NTNU
Studiepoeng: 15p

Er du klar for å ta din kunnskap om arbeidsinkludering, inklusjon og samhandling til neste nivå? Ønsker du å møte likesinnede fagfolk, utveksle erfaringer og utforske effektive verktøy og metoder for å styrke individers motstandskraft og fremme gode samarbeids- og utviklingsprosesser? Da er dette kurset perfekt for deg!

I samarbeid med NTNU tilbyr vi en desentralisert og fleksibel utdanning, skreddersydd for deltakere fra vår region. Med samlinger på vakre Røros fra høsten 2025, vil du få muligheten til å utvikle din kompetanse og refleksjonsevne, tilpasset din unike arbeidssituasjon. Mer detaljert informasjon kommer snart.

Innhold

Kurset har et bredt perspektiv og tar opp både arbeidsrettet rehabilitering og annen type (re)habilitering som er relevant for arbeidsinkludering og mobilisering av arbeidsevne. Her vil du lære mer om hvordan man jobber med å styrke mennesker, relasjoner, mestringsfølelse og samhandling.

Kurset tar for seg teori og praktisk kunnskap rundt hvordan man kan jobbe relasjons- og resiliensstyrkende og hvordan man kan lage god samhandling mellom ulike aktører i komplekse saker.

Kurset vektlegger en systemisk forståelse av arbeidsinkludering og helse. Det tar derfor for seg nyere måter å forstå psykiatriske diagnoser og psykisk strev som tar hensyn til ressurser og kontekst. Dette inkluderer hvordan helse og arbeid må sees i sammenheng med grunnleggende behov for å kunne bidra og ha betydning (mattering).

Kurset vil også ta opp nyere, relevant teori og empiri om betydningen av individuell og systemisk tilpasning og resiliens (motstandskraft) og gi anledning til å anvende dette lokalt i den enkeltes arbeidssituasjon.

Kurset inkluderer også kunnskap og ferdigheter om akademisk skriving og litteratursøk etter relevant litteratur.

Målgruppe

Kurset er aktuelt for deg som jobber med arbeidsinkludering, arbeidstiltak, rehabilitering eller habilitering. Det vil og være egnet for deg som jobber gjennom daglige arbeid i arbeidsmarkedsbedrifter, NAV og andre velferdstjenester. Både om du er i direkte kontakt med brukere eller jobber på ledelsesnivå.

Studiet er på masternivå, og vi krever derfor at du har bachelorgrad innen relevant fag som helse, sosial, samfunns- eller pedagogikk/utdanningsvitenskap eller arbeid og organisasjon.

Utover kostnader til semesteravgift og pensumlitteratur, må studentene selv disponere egen datamaskin.  Semesteravgifta høsten 2024 var på kr 700,- og blir fakturert etter du har fått opptak.

I tillegg vil det kunne påregnes utgifter til reise og overnatting i forbindelse med samlinger.

Tid og sted for undervisning

4 obligatoriske samlinger høsten 2025 og våren 2026

Det blir lagt opp til 4-5 samlinger totalt fordelt på 2 semester. Lengde på hver samling vil variere fra 1 til 3 dager.

Særskilte krav til utstyr og dataverktøy

Undervisning på nett går via Teams. Deltakere må disponere egen datamaskin for litteratursøk og oppgaveskriving.

Eksamensbeskrivelse

Eksamen er en semesteroppgave som kan tilpasses i stor grad til det man jobber med og har interesse av. Dette forutsetter at oppgaven kan knyttes til relevant faglig litteratur og tema som tas opp på kurset. Vi ønsker at deltagerne skal få mulighet til å fordype seg i noe som er nyttig for egen arbeidssituasjon. Man kan skrive noe teoretisk, ta utgangspunkt i en case på arbeidsplass, eller gjøre en empirisk undersøkelse på egen arbeidsplass. Vurderingsform er bestått/ikke bestått.

Opptakskrav

Bachelor i helse, sosial, samfunns- eller pedagogikk/utdanningsvitenskap, eller andre bachelorgrader som er relevante (for eksempel bakgrunn i administrasjon). 

Kvalifiserte søkere rangeres etter «først til mølla»-prinsippet.